Joodse begraafplaats Ommelanderwijk

door | 21 augustus 2024 | Algemeen, Belangrijke berichten rij 2 | 0 Reacties

De begraafplaats aan de Sluisweg werd vanaf 1741 gepacht door de Joodse gemeente in Veendam. In 1775 wordt (vanwege vandalisme bij de graven) besloten naast de begraafplaats een opzichterswoning te bouwen en ook een ruimte voor het ritueel reinigen van overledenen (een zgn. metaheerhuis). In 1825 koopt de Joodse gemeente de begraafplaats. In de loop der tijd zijn er twee uitbreidingen (1779 en 1902).
In 1887 bereikt de Joodse Gemeente Veendam-Wildervank z’n grootste omvang: 600 Joden. Tegen de tijd dat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt wonen er ca. 300 joden in Veendam. Het merendeel van hen wordt in september en oktober 1942 gedeporteerd. Slechts enkele Veendammer joden overleven de oorlog – daarmee is de Joodse gemeente te klein om zelfstandig door te gaan. De synagoge wordt verkocht en in 1947 gesloopt.

In 1951 wordt op de begraafplaats aan de Sluisweg een gedenkteken voor de oorlogsslachtoffers onthuld. In 1967 komt er nabij de locatie van de synagoge een monument ter herinnering aan de joodse gemeenschap van Veendam – Wildervank. Het monument bij de driesprong Prins Bernardlaan – Bendikstraat – Skager Rak is een vast onderdeel van de jaarlijkse stille tocht op 4 mei.
Op de begraafplaats zijn van de oorspronkelijke drie delen nog twee delen herkenbaar. Er staan ruim 300 grafstenen, de oudste zijn uit 1802. Bij ons bezoek daar krijgen we uitleg over de symboliek op de grafstenen.

Mannen en jongens wordt verzocht op de Joodse begraafplaats een hoofddeksel te dragen.

We rijden vanaf de Poststraatkerk naar het gebouw bij de kerk Ommelanderwijk, Kerkpad 5. (Bij voorkeur Carpooling.)
Na het verhaal gaan we naar de begraafplaats. Bij voorkeur te voet, afstand ca. 1,6 km. Wie moeite heeft die afstand te lopen, zullen we naar de begraafplaats brengen.
We doen dit samen met de PG Veendam/Wildervank. Deze personen kunnen uiteraard rechtstreeks naar het gebouw bij de kerk aan het Kerkpad gaan.

Om deze activiteit door te kunnen laten gaan is er een minimum deelname vereist van ca. 20 personen.

U kunt zich opgeven via mail: Vorming@pknstadskanaal.nl

Datum: zondag 29 september 2024
Tijd: 14:15 u vanaf de Poststraatkerk.
Plaats Kerk Ommelanderwjk, Kerkpad 5
Aanvang rondleiding en verhaal: 14:45 uur
Kosten: €7,00, p.p. (incl. koffie/thee)